Frågan om felriktad läkemedelsbehandling av äldre är en historia utan slut. Socialstyrelsen kritiserade resultatet i en undersökning och krävde åtgärder redan under 2005. Vid en uppföljning som blev offentlig i förra veckan visar resultatet för 2008 att inget hänt trots systematiska läkemedelsgenomgångar, utbildning, fortbildning och krav på kontinuitet i läkarkontakterna för äldre. (http://www.socialstyrelsen.se/Aktuellt/Nyheter/FirstPage/2009/Q1/090305nyhethemsjuk.htm)
Antalet utskrivna läkemedel fortsätter att öka, särskilt sömnmedel och lugnande läkemedel. Två tredjedelar av de äldre har ett eller flera läkemedel som kan orsaka förvirring. Det är anmärkningsvärt att ingen minskning sker, överlag finns ingen märkbar förbättring alls enligt Socialstyrelsen. Utifrån vad som hände på Polhemsgården här i Solna 1997 så fick vi ett nytt regelverk för anmälan om vanvård och övergrepp inom vården, Lex Sarah. Det är på tiden att det skapas ett regelverk mot läkemedelsvanvård, behovet finns ju helt uppenbart. Varför inte döpa det till Lex Gulli? Gulli kommer från namnet på en äldre dam som vaknade upp på ett äldreboende ur ett sex år långt ”läkemedelsrus” när hon inte längre kunde svälja sina tabletter och hennes anhöriga samlades vid hennes dödsbädd. Sex år hade alltså läkemedlen tagit av hennes liv, så får det helt enkelt inte gå till.
Att bli gammal är inte en sjukdom. I nuläget har vi ett alldeles för stark fokus på det sjuka hos våra äldre. Stärk istället det friska och stöd det som är svagt. Läkemedel ska var den sista utvägen i det stödet inte den första. Se potentialen i de gamla och värdesätt äldreomsorgens personal, det är omsorgen om de äldre som är vägen till välmående äldre, inte läkemedel i parti och minut.
Vi ses i omsorgen om våra äldre,
/Susanne Nordling
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar