2009-03-08

Tankar om jämställdhet under en dag då vi firar kvinnors kamp för lika rättigheter

”Att ge sig in i jämställdhetsdebatten är att låta sig angripas från alla håll”.

Ett direktcitat från Claes Borgström, socialdemokraternas jämställdhetstalesperson från en jämställdhetsdebatt på kulturhuset. Det är lite samma attityd jag har mött under miljöpartiets jämställdhetsvecka vid aktiviteter ute i Solna och Stockholms läns landtings. En kommentar som jag fått angående ökad representation av kvinnor på ledningspositioner och i styrelser var:

”Starta egna bolag så kan ni sitta i styrelsen, har karlar startat bolagen ska de också sitta i styrelsen”.

Andra reaktioner har varit att kvinnor visar ett större intresse till diskussion och information medan yngre män i större utsträckning går undan. Men det är väl så det är, den drabbade är medveten medan den som är en del av makten och den privilegierade ställningen tiger ihjäl frågan.

I debatten sa Ylva Thörn, ordförande i Kommunal, att många kvinnor inte bara är dubbelarbetande utan trippelarbetande eftersom 68 procent av äldreomsorgen sköts av anhöriga, i huvudsak av kvinnor. En mycket anmärkningsvärd siffra som verkligen fodrar eftertanke och funderingar om hur långt den svenska jämställdheten har kommit. Världens mest jämställda land har nog inte kommit så långt i alla fall och tittar man på internationella studier så ligger Sverige inte på första plats längre utan där återfinns nu Island och Finland även om vi nog gärna vill se oss som det mest jämställda landet.

/Susanne Nordling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar