2010-06-02

Solna efter vad gäller ekomat

Solna ignorerar beslutade konsumtionsmålet om 25 procent ekologiska livsmedel i den offentliga sektorn till 2010. Totalt i Sverige så ligger konsumtionen på 10 procent inom kommuner och landsting. Många kommuner har lyckats väldigt bra som t.ex. Lunds kommun på 33,7 procent, Uppsala läns landsting på 27,8 procent och Åre kommun på 26,6 procent. Riktiga stjärnor är vissa förvaltningar som Barn- och skolförvaltning Öster i Lund som ligger på 57 procent dvs. det är dags att höja ribban.

50 procent till 2015 borde vara ett nytt rimligt mål. När man har sett filmen ”Underkastelsen” av Stefan Jarl så tror jag nog att man förstår vikten av att hålla ner antalet kemikalier i vår miljö och kost. Filmen handlar om de hundratals kemikalier vi alla idag bär i vårt blod, som ett resultat av den oerhörda mängd kemikalier vi sedan andra världskriget spritt i vår miljö och underkastat oss.

Men i Solna är ekologisk mat inte så viktigt. Det ingår inte längre i stadens miljöprogram. Avfärdas av majoritetens politiker som något som bara ställer till det för dem som förser våra skolor och äldreboenden med mat, något som slängs för det har så dålig hållbarhet.
Ekologisk mat är viktigt för såväl människor, djur och natur. Utan ekologisk mat har vi svårare att uppnå Sveriges miljömål om biologisk mångfald, begränsad klimatpåverkan och giftfri miljö. 25 procent ekologiskt inom offentlig verksamhet, oavsett om den bedrivs genom entreprenad eller egen regi, är kommunens ansvar. Det är det ansvar som vi måste ta för solnaborna och är ett viktigt mål för oss i Miljöpartiet att jobba för här i Solna.

Susanne Nordling, kandidat till Solna Kommunfullmäktige

2 kommentarer:

  1. Lite tragiskt förståss. Dessutom ignorerar de återigen SNF:s ranking av kommuner. Förra gången bemödade de sig inte att svara på enkäten och det tycks de inte göra denna gång heller iom att jag inte hittar dem i rankingen.

    Lycka till med allt arbete i Solna.

    /Olov

    SvaraRadera
  2. Nej, Sonla har inte svarat. Man vill väl inte visa att man helt saknar både mål, planer och ambitioner att jobba aktivit med klimatfrågan.

    SvaraRadera