2011-02-18

Ett energigivande besök

Norrenergi AB, det är därifrån värme vintertid och kyla sommartid kommer till oss i Solna och Sundbyberg. Den dagen yttertemperaturen ligger på minus 20 grader så får vi frysa för då räcker inte Norrenergi till för att värma oss. Om detta och mycket annat fick vi höra när jag som nyinvald till styrelsen i bolaget och Susanne Nordling som ny gruppledare för miljöpartiet besökte produktionsanläggningen.

Norrenergis värmeverk ligger vid Korta Gatan i Solna, i byggnaden med det höga blanka tornet invid Huvudstaledens bro över till det forna Pripps. Visningen gick genom en stor maskinhall med pumpar som vrålande likt jetmotor. Vi fick titta på träpulverbrännare, tallbäcksoljebrännare och vanliga oljebrännare. Vandringen var också en resa genom starka lukter. Vi kände doften av sågspån och oljor, men också den mindre angenäma odören av avlopp från värmepumpsanläggningen som tar sin värme ur vatten som kommer direkt från reningsverket.

Efter vår rundvandring belönades vi med en kopp kaffe och information om anläggningen. Norrenergi består av två anläggningar, det större Solnaverket och det mindre Sundbybergsverket (Dimslöjan), det senare körs bara vid behov, är mindre miljövänligt och dyrare i drift men helt oumbärligt när temperaturen går ner under nollstrecket. Av detta och det som nämndes i början är det lätt att förstå att man ligger precis under gränsen för vad man klarar av, och i både Solna och Sundbyberg byggs just nu nya stora stadsdelar som snart skall förses med fjärrvärme och fjärrkyla. Ekvationen går inte ihop.

Flera lösningar har diskuterats, men ingen verkar tillräckligt bra. Sedan några år tillbaka har en fliseldad kraftvärmeanläggning i Kymlinge i Sundbyberg, för produktion av både el och fjärrvärme, planerats. Kostnaden för denna plan har nu stigit i höjden. Prislappen ligger på cirka fyra miljarder kronor. Dessutom säger den nya majoriteten i Sundbyberg säger nej till att bygga i Kymlinge.

En annan lösning är att klämma in en sjätte värmepanna i det trånga Solnavärket , så att det producerar både el och värme fast då i mindre skala. Samtidigt skall Sundbybergsverket byggas ut. Denna lösning skulle kosta knappt en miljard, men bara lösa situationen tio år framåt i tiden. Sundbyberg säger stopp även till detta, man vill inte bygga ut värmeverket (Dimslöjan) utan istället helt avveckla detta och försöka hitta en ny plats för byggnation.

Mycket förhandlande och utredande blir det.

Försäljning av Norrenergi till t.ex. Fortum är Miljöpartiet emot och det utgör heller ingen lösning då Fortum inte heller har tillräcklig kapacitet att erbjuda. Jag tackar för ett intressant studiebesök och konstaterar att en bra lösning för att förstärka och behålla Norrenergi i kommunal ägo måste till.

Olof B.Nystrand fullmäktigeledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar