2011-03-08

Det går att bygga en jämställd stad

Staden verkar skapad av sten, betong, metall och glas. Staden är en föränderlig scen för alla som bor i eller passerar igenom staden. Staden är också bärare av samhällets historia och kultur över tid. Samhället som vi bygger idag är ett resultat av våra intentioner och krav.

Arbetet i Stadsbyggnadsnämnden, där jag sitta som ersättare, ger utrymme att ta upp jämställdhetsperspektivet det ger positiva effekter för alla medborgare inte bara kvinnor. Det gynnar alla i samhället när vi arbetar för trygga och levande miljöer. Ett tydligt område för sådant arbete är att arbete med att göra parker, gator, och gångtunnlar ännu säkrare i sin utformning och belysning.

Som arkitekt kan mycket göras på detaljnivå för att se till att alla delar av stadens byggbestånd är fullt tillgängliga och säkra på lika villkor för alla som arbetar, bor eller passerar staden. Till exempel att tekniska utrymmen utformas med tanke både männens och kvinnans arbetsbelastning.

I detta arbete är det viktigt att flytta fokus från, sten, metall och betong till värden som skapar en levande och jämställd stad som är en hållbar och plattform för alla.

Om stadsplanering inte tar hänsyn till jämlikhet och hållbarhet blir alla tekniska, sociala och administrativa lösningar mycket dyrare eftersom de inte bärs upp av stadsstrukturen.

Om vi vid beslut och planering fokusera i varje fall på att sätta mänskliga och ekologiska behov i första rummet, skapar vi en stad som är jämlik, och miljömässigt hållbar.

Att fokusera på jämställdhet i stadsbyggnadsfrågor ger tydliga, konkreta och positiva effekter för både stadsförvaltningen och medborgarna.


Terence Hales
Ersättare i Stadsbyggnadsnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar