2011-04-28

Solna måste arbeta aktivt mot korruption


På förra kommunfullmäktige besvarade kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen en fråga om korruption ställd av Vänsterpartiet. Frågan är viktig. Inte minst med tanke på härvan om grovt mutbrott som Solna stad berörs av kring byggandet av Nationalarenan. Varje vecka kan vi i tidningarna läsa om mutskandalen i Göteborg och i samma artiklar nämns ofta Solna. För Solnas räkning får man nu avvakta om någon i Solna stads ledning är slutdelgiven misstanke om grovt mutbrott.

På kommunfullmäktige får vi veta att det finns riktlinjer för uppvaktningar och avtackningar med mera. Det är bra, men det är en stor brist att riktlinjerna är så okända. Dessutom är det ju alltid två parter vid mutor, bra om båda känner till villkoren vid ett samarbete. När Lars-Erik Salminen svarade på interpellationen var han märkbart irriterad. Jag kan tycka att det är märkligt. Alla kommuner i landet bör arbeta aktivt mot korruption. Det är väl inget kontroversiellt med det.

Kommunal verksamhet handlar i mångt och mycket om myndighetsutövning och bygger på förtroende, oavsett om det drivs i kommunal eller privat verksamhet. Varje ny person som anställs inom kommunal verksamhet, ska känna ett stöd från ledning och kommun för vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet.

En stad som dessutom är inblandad i en korruptionshärva borde vara mån om att öppna upp en diskussion om just korruption och mutor, det skulle visa på ett gott ledarskap som kan hålla isär sak- och personfrågor. Ett aktivt informationsarbete som syftar till att alla i kommunal verksamhet känner till vad som gäller och vidta alla nödvändiga återgärder för att undvika att misstag upprepas.

Det viktiga är att vi i kommunen har ett tydligt förhållningssätt mot korruption och mutor i alla led och i alla samarbeten. Jag tycker dessutom att staden borde höja ribban. Korruption är mycket allvarligt hot mot demokratin. Vi borde därför lyfta blicken och inte bara höja kraven på arbetet mot korruption inom kommunen utan även ställa krav på att dem vi samarbetar med och handlar med.

Det handlar om att staden från och med nu måste visa att Solna lär sig av sina misstag, arbetar proaktivt, skriver in anti-korruption i våra dokument om samhällsansvar (CSR) och föregår med gott exempel.

Susanne Nordling
Gruppledare för MP Solna
(Foto: Janette Hägglund)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar