2011-05-31

Grön design i Solna

Så har våren kommit det känns nästan som sommar även om midsommar är en gräns man brukar säga ska passeras för att det ska vara riktig sommar. I Solna planteras blommor i rabatter, närmare bestämt 45 000 stycken, vackert och estetiskt. Men det är som hemma om du arrangerar en vas med vackra blommor och har skitigt i övrigt så förtas det vackra av det skitiga. Det blev inte ett så fint helhetsintryck. Då var vi där igen. Solna är värd en bättre miljö, både för oss, det mänskliga ögat och för den biologiska mångfalden hos växter och djur. Vi i
miljöpartiet har en plan.

Solna stad har en Grönplan som innehåller en kartläggning och inventerar alla gröna ytor i staden i syfte att bevara deras rekreativt värde, kulturhistoriskt värde eller ekologiskt värde.

Den nuvarande Grönplanen är från 1991 och den hänvisar man fortfarande till i andra kommunala dokument. Jösses det har hunnit bli många träd av de buskarna sedan den inventeringen gjordes. Så mycket som det byggs i denhär kommunen och så med så många nya innevånare som flyttar in så har vi faktiskt en skyldighet att också bistå alla med en stadsstruktur som främjar en god hälsa och om någonting är viktigt för hälsan så är naturen.


Forskningen har på senare år visar att ett träd, en liten plantering utanför fönstret motverkar ohälsa. Med det i bakhuvudet blir växtlighet på höjden det vi behöva i Solna eftersom 97,4% av alla Solnabor bor i flerbostadshus, för det är närheten och utsikten från fönstret som är viktig för hälsan tillsammans med större yta inom 300 m, som park eller naturområde. För den lilla, sjuka eller gamla blir naturen utanför fönstret eller husknuten ännu mer betydelse eftersom avståndet till större naturytor kan vara ett hinder.

Här vill vi i Miljöpartiet lyfta fram Grön design som bland annat innebär att anlägga gröna tak och fasader. Grön design har ännu inte fått ett större genomslag i Sverige och ännu sämre är det i Stockholmsregionen som släpar efter resten av landet. I ett internationellt perspektiv så ser det riktigt illa ut t.ex. satsar Köpenhamn på att 325 000 kvadratmeter gröna tak ska anläggas fram till 2015 och i Tyskland där anläggs 7-10 miljoner kvadratmeter årligen och myndigheterna ställer krav på gröna ytor av tak och fasader vid större nybyggnationer. I Stockholms stad finns nyligen tagna initiativ för Grön design och Stockholms läns landsting har gröna tak på Södersjukhuset. Men så många fler goda initiativ finns inte, om vi inte också vill nämna några cykelparkeringstak som enskilda byggherrar provat på. Inga initiativ från Solna stads sida i pipeline i alla fall.

Om vi släpper fönstret och utanför-dörren-naturen och går på en promenad då är det 300 m till naturområde i form av park eller naturmark som är rekommendationen när man bygger en långsiktigt hållbar stad. Här behöver vi en uppdaterad Grönplan för att göra ett bra jobb i kommunen.

För att kunna lyfta in alla dessa nya kunskaper i vår stads utveckling, visualisera om vårt framtidens Solna som vi vill leva, utveckla och bygga då behöver vi ha en Grönplan som har uppdaterats med verkligenheten, inte en Grönplan som växt oss över huvudet.

Om vi tänker ännu större så finns det också ett behov av att knyta ihop ekologiskt viktiga områden, bland annat med hjälp av så kallade biodukter, gröna broar, där tänker jag på Bergshamra med Nationalstadsparken och Järvastaden med området runt Råstasjön. Med sådana konstruktioner skulle vi gynna den biologiska mångfalden åtminstone för mindre växter och djur, motverka partiklar från trafiken, dämpa buller och främja folkhälsan.

Den som bott ett tag i Solna känner igen uttrycken som "Höghus bland knallarna" och "Stockholms dörrmatta" som är ett par av de klichéer som ibland far genom luften när man historiskt beskriver Solnas stadsbild. Det är dags att slutligt tvätta bort den stämpeln och ta fram en ny Grönplan och vision om dagens moderna och långsiktigt hållbara Solna ur ett ekologiskt, socialt och miljövänligt perspektiv.

Susanne Nordling
Gruppledare för Miljöpartiet i Solna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar