2012-07-16

Bättre mat till Solnas elever

Idag läser jag i Mitt i Solna (2012-07-10) att Solna har bland de lägsta kostnaderna för skolmaten i länet. Solna lägger ned 4750 kronor/elev och år och t ex Sundbyberg 7890 kr alltså nästan dubbelt så mycket. Solnas skolor och förskolor får mat från två olika ställen. Bergshamraskolan valde att satsa på bra skolmat för några år sedan och byggde om sitt kök. Bergshamras elever och förskolor får numera mat från Kleins corner. De är jättenöjda med maten som kostar 2 kr mer per portion jämfört med maten som Solna stads övriga barn får. De får mat från Fazer Amica och de är inte lika nöjda. Fazer Amica är en matfabrik som ligger i Tensta och lagar ca 8500 portioner per dag.
Nästa år upphör avtalen med de två matleverantörerna och det är alltså snart dags att bestämma vilken slags mat Solnas förskolebarn och elever ska få. Barn-och utbildningsförvaltningen arbetar med frågan och beställde en konsult som har utrett olika alternativ nu under våren. Hon undersökte 3 olika möjligheter: 1. Att bygga om Skytteholmsskolans kök och få närproducerad mat. 2. Att bygga om kök i förskolor och skolor för att kunna laga en del enklare mat på plats. 3. Att fortsätta som nu och ha en eller flera matleverantörer som tillverkar maten någon annanstans.
På Barn-och utbildningsnämndens möte i juni kom ärendet upp och beslutet blev att starta en upphandling med matleverantörer, alltså det tredje alternativet. De andra alternativen kom inte upp till beslut med motiveringen att de kostade för mycket att undersöka vidare.
Jag tycker att våra barn är värda bättre mat än så. Jag tycker också att det är dags för Solna stad att leva upp till Sveriges klimatmål och börja vända mot en hållbar utveckling. Eftersom mat står för nästan en tredjedel av vårt klimatutsläpp är det i sista minuten att ändra matbeteende. Södertälje kommun är en föregångare och serverar i nuläget mer än 40 % ekologiska produkter och har egna kök och kockar. De har alltid vegetariska alternativ på menyn och endast vegetariskt mat en gång i veckan. Jag vill att Solna ska bli lika bra som Södertälje.
Jag lämnade därför ett yrkande på nämnmötet i juni, där jag bland annat föreslog att:
-          Skytteholmsskolans kök byggs om till tillagningskök.
-          i upphandlingen av matleverantörer ställs krav som följer Miljöstyrningsrådets rekommendationer.
-          det i upphandlingen ska finnas tydliga krav på andelen ekologiska livsmedel och att regeringens mål på minst 25 % ekologisk mat ska följas.
-          det i upphandlingen ska finnas tydliga krav på att närproducerade produkter ska användas.
-          det i upphandlingen ska finnas tydliga krav på att köttet ska komma från gårdar med höga krav på djuretik.
-          det i upphandlingen ska finnas tydliga krav på att allt matavfall samlas in separat för produktion av biogas.
-          det i avtalen framgår hur kvalitets- och miljökrav ska granskas.

Yrkandet blev nedröstat och ordförande Arion Chryssafis (M) tyckte att punkterna formellt inte passade till ärendet. Vi kommer att diskutera upphandlingen mer ingående på ett annat möte och då får jag tillfälle att tjata om just kraven till upphandlingen. Eftersom det tar tid att bygga om Skytteholmsskolans kök får vi lov att acceptera en ny matleverantör. Men men men vi måste ställa ordentliga mat-och miljökrav på leverantören.

Minna Thullberg, ledamot i kommunfullmäktige och Barn-och utbildningsnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar