2011-02-15

Energieffektiviseringsstöd

Konstigast på senaste kommunfullmäktige var svaret på Susanne Nordlings och Olof B. Nystrands motion om energieffektiviseringsstöd. Motionen uppmanar Solna stad att söka energieffektiviseringsstöd från statliga energimyndigheten. Kommunen skulle då kunna få statligt bidrag för att utarbeta och fastställa strategier för energieffektivisering.

Det verkar ju som en superbra idé. Vem kan säga nej till något sådant?
Men majoriteten avslog motionen med argumentet att de redan driver ett energieffektiviseringsprogram och att det statliga bidraget endast täcker byråkratin runt energieffektiviseringar.

Hm, är det inte byråkratin som initialt kostar pengar – sen är det väl meningen att åtgärderna för att spara energi just sparar pengar och energi. Min slutsats blir att majoriteten vill fortsätta ha lokaler som läcker värme, det spelar tydligen ingen roll att det kostar pengar och miljö.

Minna Thullberg, Ledamot kommunfullmäktige

5 kommentarer:

  1. Hmmm...lite märkligt med tanke på att ca 270 kommuner har gjort en annan bedömning och sökt stödet. Ev. kanske till och med energieffektiviseringsprogrammet som de hänvisar till med lite smärre justeringar av mål och nulägesanalys kan fungera som strategi. Det gör ju resten av pengarna sedan kan användas för strategiskt arbete med energieffektivisering ex utbildningar, ta fram upphandlingsunderlag, EPC-projekt m m.

    Men, men det kanske är svårt att göra något åt situationen. Bra att ni försöker i alla fall.

    Lycka till med allt arbete. Det är bara att höra av er om ni vill ha lite energitips :)

    /Olov Åslund

    SvaraRadera
  2. Blev så nyfiken att jag var tvungen att läsa tjänsteskrivelsen. Som jag tolkar det så kanske ändå majoriteten kommer att söka bidraget. Känns som att de öppnar för det i slutet på tjänsteskrivelsen men samtidigt inte vill tillstyrka motionen av rent principilla skäl, eller?

    /Olov Åslund

    SvaraRadera
  3. Ja man skulle nästan kunna förledas att tro att kommunen i verkligheten inte har tänkt att göra något eget energieffektiviseringsprogram utan bara skriver så, för tar man emot pengar från energimyndigheten så måste man också göra redovisningar. Men så får man förstås inte tänka, bort med det, det är väl bara det vanliga, majoriteten kan aldrig bejaka förslag från oppositionen. Om ett år dyker det kanske upp som majoritetens eget förslag.

    SvaraRadera
  4. Ja, vi får väl hoppas att majoriteten ändå söker bidraget. Mystiskt ändå att de i sånt fall inte kunde bejaka motionen.
    Minna

    SvaraRadera
  5. Var det inte så att centern skrev en interpellation i samma fråga, även då blev det nej. Senare återkom ni med en motion och förr eller senare kanske droppen urholkar stenen.

    SvaraRadera