Nationalarenan är ett projekt konstruerat på storhetsvansinne, slutna rum, odemokratiska beslut, undanglidningar och lögner. Det är många herrar som blivit fartblinda (för inte en enda kvinna förekommer i muthärvan runt Arenanbolaget).
Med facit i hand går det att konstatera att kommunstyrelsens ordförande borde ha tagit time out redan vid delgivningen i mars. Både Solna stads kommunstyrelse och kommunfullmäktige har under en längre tid fattat beslut om Nationalarenan i skuggan av en lögn. Inför både kommunfullmäktiges ledamöter och solnaborna har Salminen deklarerat att han inte har delgivits misstanke om brott, både den 21 mars i nättidningen E24 och vid direkt fråga på både kommunstyrelseberedning och i kommunfullmäktige.
Vi i oppositionen har länge krävt större insyn i Arenabolaget. Vi har flera gånger lovats mer och bättre information, men ingen förbättring har skett. Detta har resulterat i att vi avstått från att delta i beslut rörande Nationalarenan och stadens räkenskaper då vi inte ansett oss haft underlag nog. Även stadens egna revisorer har kritiserat affärerna runt Arenan och påtalat att det saknas ekonomisk riskanalys för stadens räkning och hur detta kan påverka stadens ekonomi både kortsiktigt och långsiktigt.
Denna bolagskonstruktion som vi har i Solna är tydligen rätt unik, en konstruktion där en kommun går in som delägare i aktiebolag med andra aktiebolag. Ägande formen och på det sätt som affären skötts på har skadat förtroendet för politiken och skadar Solna stads anseende för en lång tid framåt.
Helägda aktiebolag finns det gott om på kommunal nivå med företroendevalda i styrelsen vilket möjliggör viss insyn och styrning, men även den konstruktionen har sina för- och nackdelar. Statliga aktiebolag har däremot fått kritik för sin bristande öppenhet i en statlig utredning från 2004 som SvD aktualiserade nyligen. http://www.svd.se/naringsliv/ljusskyggt-i-statliga-bolagen_6172529.svd Nuvarande regering har däremot inte ha tagit tag i frågan.
Muthärvan kring Nationalarenan i Solna och den totala bristen på insyn i samma ärende är ett tydligt exempel på att den minimala insynen i aktiebolag tunnar ut offentlighetsprincipen och orsaker stora kostnader för medborgarna. Aktiebolagslagen och kommunal lagstiftning med offentlighetsprincipen är på kollisionskurs med varandra. I fallet arena affären får Solnaborna betala i form av stora ekonomiska risktaganden och med en försvagad demokrati.
När arenan klubbades igenom i kommunfullmäktige så lovades det från talarstolen dyrt och heligt att arenan inte skulle komma att kosta en krona mer än de i beslutet angivna 1,9 miljarderna. I måndags på kommunstyrelsen klubbade majoriteten med moderaterna i spetsen igenom ett ytterligare borgensåtagande och kapitaltillskott som skriver upp Arenabyggets totala kostnader med närmare ytterligare en miljard. Beslutet togs utan att kommunstyrelsen fått se några dokument som förklarade kostnadsökningen. Beslutet togs i blindo, eller kalla det fördummad god tro. Moderaterna har missbrukat sitt förtroende, utnyttjat sin maktposition och ljugit både för Solnaborna och för oss i oppositionen.
Nu måste staden ta sitt ansvar och utveckla sitt arbete mot korruption och verka för att omförhandla avtalet med Arenabolaget. Vi behöver en särskild skrivelse i avtalet som skyddar den kommunala lagstiftningen och offentlighetsprincipen. Styrelseprotokoll och andra centrala handlingar måste finnas som underlag när kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fattar beslut, allt annat är orimligt. Nu är det hög tid att fundera på om aktiebolagslagen ska fortsätta vara överordnad kommunallagen och offentlighetsprincipen.
Susanne Nordling, Gruppledare för Miljöpartiet i Solna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar