På fullmäktige i midsommarveckan behandlades arenaprojektet i Solna. Eftersom kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen avgått efter åtala om grovt mutbrott står staden inför en rad oklarheter. Om än inte inför lika många oklarheter som byggnationen och driften av Nationalarenen. Samtidigt står Solna idag iför en situation där staden nu med 1a vice ordförande Anders Ekegren (FP) i spetsen kan ta chansen att lägga upp korten på boret och starta om med nya avtal, öppnare dialog och kontroll över bolagen bakom arenaaffären. Jag ber Ekegren tillsammans med resten av majoriteten att börja agera annorlunda, vi behöver se tydlighet och ett agerande för förändring.
Rekordmånga enkla frågor ställdes till majoriteten. Här redogör jag för några av Miljöpartiets frågor, de svar vi fick och mina reflektioner.
Vem som har det yttersta juridiska ansvaret under mutåtalade kommunstyrelseordförandes time out?
Det ansvaret ansåg Anders Ekegren sig ha i egenskap av 1:e vice ordförande.
Detta är viktigt att det tydliggörs nu eftersom det är en angelägen fråga för kommunfullmäktige som ju delegerar vissa frågor till kommunstyrelsen från fullmäktige under kommunfullmäktiges sommaruppehåll i juli.
Trots Ekegrens ansvarstagande vill jag uttala viss tveksamhet till om detta är korrekt. Time out är inte reglerat i lagen och som kommunalråd och kommunstyrelseordförande är arbetstiden inte reglerad utan man har ett ansvar och kan tvingas tjänstegöra vid kris oavsett om det är semestertid eller för den delen mitt i natten. Skulle en krissituation inträffa i Solna och den högsta ledningen inkallas så har jag svårt att se att man rent juridiskt kan utesluta att inkalla Lars-Erik Salminen som juridiskt högst ansvarig så länge han inte avsagt sig ansvaret och det har han inte idag, han har time out och semester just nu med moderaternas fulla förtroende kvar. Vi ville vidare veta hur länge en betald time out kan fortgå. Vi fick inga klara besked. Salminen anses nu ta ut sin betalda semester om sex veckor och tre dagar, vad som händer 26.7 får vi vänta och se.
Kommer Solna stad att anordna den utlovade hearingen för medborgarna om stadens agerande i arenaaffären?
Redan 29 mars 2010 gjorde miljöpartiet tillsammans med s och v en hemställan om att kommunfullmäktige som kommunens högsta beslutande organ har ett särskilt ansvar för att säkerställa att det demokratiska samtalet fungerar i kommunen. Staden behöver öppna dialogen och svara på solanbornas frågor om stadens engagemang och åtagande i bolagen kring Natioanlarenan. Det är logiskt att kommunfullmäktige initierar ett sådant öppet forum för information och diskussion runt Arenan där såväl majoritet som oppositionen kan delta.
Redan för ett år sedan svarade Lars Erik Salminen att ”Jag har tagit reda på att frågan bereds av stadsledningsförvaltningen”. Man kan ju fråga sig om vi ska förstå det som att frågan fortfarande är under beredning idag. Men det ska erkännas att det nu var annat ljud i källan, nu lovar kommunfullmäktiges ordförande att det kommer att bli två hearingar per år för fullmäktige och för Solnas medborgare.
Slutligen till den långsiktigt och juridiskt viktigaste frågan:
Kommer staden att ta initiativ till att skriva om avtalen med bolagen knutna till Nationalarenan, där hänsyn tas till kommunallagens krav om uppsiktsplikt?
På uppdrag av stadens revisorer har PwC gjort en utredning om hur lagstiftningen ser ut för kommunalt delägande i aktiebolag. Där finns att läsa ”Att fatta ett beslut avseende uppsiktsplikten och att tillse att företagen följer besluts innehåll måste anses vara en skyldighet för kommunstyrelsen” och vidare "tilläggas ska att skyldighet för företagen att acceptera uppsikten är att man framförallt aktiebolagsrättsligt måste föra in detta i ett för bolaget bindande direktiv.” Här kan jag inte säga att vi fick ett entydigt svar, jag skulle vilja kalla det ett ickesvar varken ja eller nej. En uppdatering av den av PwC gjorda ekonomiska riskanalysen kunde man tänka sig, alltid något. Låt oss hoppas att PwC i så fall får del av ekonomiska underlag från Arenabolagen, det fick de ju inte förra gången. Men det räcker inte, en tydlig insyn och uppsikt i enlighet med kommunallagen måste till.
I 16 februari 2009 gjorde miljöpartiet tillsammans med s och v en röstförklaring ang exploateringsavtal och detaljplan. Vi deklarerade att "vi är positiva till att nationalarenan byggs i Solna och att projektet ska stå på egna kommersiella ben och inte betalas av Solnaborna. Vi anser fortfarande att det är förenat med stor ekonomisk osäkerhet med en så pass omfattande kommunal inblandning i ett stort och riskfyllt kommersiellt projekt som en nationalarena."
Samtliga sju partier i Sona kommunfullmäktige hade den dagen träffat en avsiktsförklaring angående den vidare hanteringen av stadens riskexponering och insyn i arenaprojektet och dess bolag. Vi hyste goda förhoppningar om att vi skulle kunna hantera de risker och den kritik mot bristande insyn som framförts av stadens revisorer i december 2008. Den dagen deltog vi inte i besluten eftersom vi då ännu inte hade denna insyn och kännedom om de finansiella förhållanden och villkor som var förknippade med arenaprojektet och dess finansiering.
Tyvärr har Solna stads folkvalde politiker ännu inte fått någon insyn i arenaprojektet. Stades kontroll på sina investeringar i arenabygget är mycket begränsat.
Vid fullmäktige den 20 juni 2011 skickade vi tillbaka ett ärende, i en minoritetsåterremiss, om mera pengar till Arenabolaget med samma argument som 2009 om bristande insyn och uppsikt i enlighet med kommunallagen. Igår, den 27 juni, sju dagar senare, var ärendet tillbaka vid ett extrainkallat kommunfullmäktige utan att nya uppgifter presenteras för fullmäktige.
Majoriteten klubbade igenom ett ytterligare ekonomiskt tillskott på 61,7 miljoner till arenabygget igenom. Återigen deltog mp, s och v inte i beslutet pga bristfälligt underlag.
Nya löften ges från majoriteten om insyn, men trovärdigheten har redan försvunnit, ord har inget värde längre nu är det endast svart på vitt som gäller och aktiv handling, inga fler ihåliga löften, tack.
Den information som solnaborna idag kan ta del av om arenan är
1. Information från bolagen och majoriteten i Solna
www.solna.se
www.arenastaden.se
2. oppositionens bild av projektet
3. Tidningsartiklar
Swedbank arena byter namn efter mutskandalen
M-topp tar time out efter mutskandal
Nationalarenan ett riskfyllt bygge
Solna politiker vill hoppa av skandalerna
Susanne Nordling
Gruppledare, MP Solna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar