2011-09-05

En vingklippt stad

Höstens första fullmäktige i Solna var en bisarr tillställning, hela mötet präglades av förnekelse. Solna stad styrs åter av en åtalad kommunstyrelseordförande. Den 8 juni väcktes åtal mot Lars-Erik Salminen, misstänkt för grovt mutbrott och medhjälp till grov bestickning i samband med affären kring byggandet av Swedbank Arena i Solna.

I fullmäktige innan sommaruppehållet fanns en viss enighet om att vi måste kraftsamla tillsammans med det bästa för Solna stad för ögonen. Nu i augustifylldes fullmäktige åter utav motsägelsefulla argument och förnekelser av tidigare löften.

Den 8 juni tog Lars-Erik Salminen, enligt egen och partiets utsago time-out, och deltog inte i fullmäktige den 20 juni ej heller vid extra fullmäktige en vecka senare. Vid debatterna i fullmäktige i juni hävdade majoriteten att Salminen hade betald time-out eftersom han kunde ta ut sin lagstadgade semester och att han inte hade något juridiskt ansvar alls utan det axlades av Anders Ekegren i egenskap av kommunstyrelsens förste vice ordförande. För kommunalråd, liksom för alla politiska tjänstemän, gäller inte semesterlagstiftningen, ingen extra semesterersättning betalas ut, utan man förväntas kunna infinna sig när kommunen behöver sin högsta politiska lednings närvaro. Man har så att säga en ständig beredskap. Det gäller även ministrar någonting som It- och regionminister Anna-Lena Hatt haft en debatt om med DN journalisten Hanne Kjöller pga sin partiledarkampanj http://www.dn.se/ledare/signerat/inlagg-jag-har-tagit-pengar-ur-egen-ficka .

I slutet av juli valde Salminen att återinträda som kommunstyrelsens ordförande men var tydlig i media om att han inte kommer att arbeta med, bereda eller ta beslut i arenafrågor bl.a. i en intervju med ABC http://svt.se/2.33538/1.2488140/salminen_tillbaka_pa_kontoret

Vid fullmäktige den 29 augusti var allt det bortblåst. Lars-Erik Salminen agerade i fullmäktige som om det som hände under sommarmånaderna inte existerat. På Miljöpartiets enkla fråga ”om tidigare uppgifter om time out dementeras” mynnade ett långt svar ut i ”den time out som inte var någon time out” och med det följer att han haft fullt juridiskt ansvar under sommaren. TV4 närvarade vid fullmäktigemötet och gjorde ett inslag med samma slutsats http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_stockholm?title=tv4nyheterna_stockholm_22_34&videoid=1982418

På vår andra enkla fråga angående hur han formellt och praktiskt inte ska delta i beslut om eller delta i arbetet med Nationalarenaprojektet, i enlighet med vad han sagt i media. Förklarade han att den diskussionen kommer att tas från tillfälle till tillfälle om vem som istället för honom ska representera staden. Frågan om jäv framstod som mycket otydlig, och Salminen kunde inte klart besvara när han kan bereda frågor om arenan eller när det inte lämpar sig. Under kvällen hade socialdemokraterna en interpellation om arenan, den besvarades av Lars-Erik Salminen som också tog debatten. Innan debatten ställdes ordningsfrågan huruvida Salminen kunde vara jävig. Fråga ansågs felaktig, med motiveringen att jäv gäller enbart i beslutsärenden. Detta orsakar stor osäkerhet för alla politiker. Jävsfrågan och ansvarsfrågan är uppenbarligen mycket oklar i Solna just nu. Alla politiker och tjänstemän är enligt Kommunallagen skyldiga att lyfta upp frågan om jäv om man känner till omständigheter som skulle innebära jäv. Det är inte Lars-Erik Salminen som ensam kan ta det beslutet utan om ordningsfrågan väcks så är det nämnden, i detta fall fullmäktige som tar beslutet. Om jäv endast gäller beslutsärenden ställer jag mig frågande. I samtal med jurister har jag fått annan information. För att inte tala om trovärdighet och lämplighet. Vilken trovärdighet har han i arenadiskussioner om han har ett åtal om grovt mutbrott hängande över sitt huvud?

För att inte detta skall ligga som en våt filt över kommunens arbete och skada kommunens anseende och arbete måste det till en kraftig förändring, som situationen här just nu är det ohållbart. Ansvaret ligger främst hos de moderata fullmäktigeledamöternas axlar men också den samlade politiska majoriteten har ett ansvar att agera med Solna stads bästa för ögonen, just nu är kommunen vingklippt.

Susanne Norling
Gruppledare för Miljöpartiet i Solna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar