2010-05-28

Dålig kollektivtrafik är bromskloss för utvecklingen

I veckan var jag på ett regionalt möte för länets kommuner. Temat för dagen var hur vi kan utveckla det regionala samarbetet och vilka behov kommunerna har. Mötet var givande med intressanta och intensiva diskussioner. En rätt enig bild utkristalliserade om behovet av ett starkare mandat och mera muskler i kommunsamarbetet. Det finns behov av övergripande regionala beslut för att få stark regional utveckling med sikte på en långsiktigt hållbar region, som idag växer befolkningsmässigt med ett Danderyd per år.

En faktor som upplevdes som en bromskloss i den regionala utvecklingen var kollektivtrafiken. Lite som att kollektivtrafiken kommer som jästen efter degen, när den nya stadsdelen är byggd om man ens lyckas få till den då. Nya Karolinska Solna och Norra stationsområdet är ett tydligt exempel på detta. Kollektivtrafiken borde byggas nu, innan de tiotusentals nya arbetsplatserna och bostäderna är på plats, inte efteråt. För att inte tala om kollektivtrafiken till Järvastaden och Frösunda som behöver utvecklas rejält för att vara ett verkligt alternativ till egen bil.

Susanne Nordling, kandidat till Solna Kommunfullmäktige

1 kommentar:

  1. Hej! Håller verkligen med dig. Jag funderar precis som många andra frösundabor på att flytta till Järvastaden men inser att förbindelserna till övriga Solna är usla. Det går ingen buss till Solna Centrum eller till Försunda där det ligger två skolor (en av dem går mina barn i). Jag kommer att få skjutsa min son till Kulturskolan och Solnahallen. De nya områdena måste bindas samman. Frösunda, Ritorp, Ulriksdal, Bagartorp och Järvastaden är stort nog för att bilda ett eget samhälle men då måste de hänga samman. Kanske kan allt bindas ihop till Arenastaden? Men jag har inte hört talas om några planer på busslinjer dit, vilket borde vara en självklarhet (och det skulle binda samman Järvastaden och Försunda också). Inte heller känner jag till några Bibliotek, kulturskola, vårdcentral osv i Arenastaden.
    David

    SvaraRadera