2011-09-22

Bygg studentbostäder vid Pampashuset

HSB förhandlar med Solna stad om att bygga ett nytt bostadsområde i kvarteret Ekelund som är området kring Arbetsmiljöverkets gamla kontor (”Pampashuset”) i Västra skogen. Vi i Miljöpartiet ser det som en fantastisk möjlighet att utveckla området till ett blomstrande studentcentrum. Behovet på att bygga studentbostäder har aldrig varit större i Stockholmsregionen.

Pampashuset har stått tomt i flera år - just nu är den enda hyresgästen ett filmteam som spelar in en Liza Marklunddeckare. HSB som är majoritetsägare till tomten vill riva huset och bygga ett nytt bostadsområde med 900 lägenheter, framförallt bostadsrätter, och kontor. I HSB:s preliminära förslag ingår över 1000 parkeringsplatser. Tanken på att över tusen bilar ska förvärra de dagliga köerna vid avfarten till Essingeleden är inte direkt upplyftande. Särskilt eftersom de befintliga odlingslotterna bredvid Pampashuset ska offras för att ge vika för asfalterade parkeringsytor.

Vi i Miljöpartiet vill utveckla området till en levande stadsdel för studenter. Läget är perfekt med närhet till Karolinska institutet, cykelavstånd till Stockholms innerstad och närhet till studentlägenheterna på Armégatan. På Pampashusets tomt får man lätt plats med ytterligare 1000 studentbostäder. Vidare skulle man kunna erbjuda service i form av affärer, restauranger, caféer, nattklubbar, träningslokaler, studios för konst- och musikstudenter, vandrarhem, förskola etc. Bilberoendet minimeras med bilpool, cykelparkering och en ny ingång rakt in i berget till Västra skogens tunnelbana. Med hjälp av studenter kan Västra skogen utvecklas från en utbytbar sovstad till en mångfaldig stadsmiljö.

Stockholmsregionen behöver ta hand om sina studenter, och det är kommunerna, bygg- och bostadsbolagen som ansvarar för att studentlägenheter byggs. Vågar HSB satsa på framtidens generation eller står kortsiktiga vinstintressen i vägen för nytänkandet och innovationer?

Bernhard Huber (MP), ledamot i Stadsbyggnadsnämnden
Alma Lindborg (MP), språkrör för Gröna studenter Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar