2011-10-11

Solna behöver demokrati och ett nytt styre

Så har äntligen insikten kommit till Lars-Erik Salminen, Solnas kommunstyrelseordförande, åtalad för grovt mutbrott i samband med extra utbetalningar från Arenabolaget till Solnas förre kommundirektör Sune Reinhold.

Söndagen den 9 oktober meddelade moderaterna att Salminen vid årsskiftet avgår från sitt uppdrag som kommunstyrelseordförande. Årsskiftet ligger säkert rätt i tiden för Salminen och den kommande rättegången, men för staden hade det varit mera rätt i tid om han inte återkommit från sin timeout efter sommaren. Eller semester som han på fullmäktige i september kallade sin frånvaro, ingen timeout alltså. Han hade med andra ord det yttersta kommunstyrelseordförandeansvaret hela sommaren.

Nu överensstämmer inte de uppgifterna med alliansens budskap i media och fullmäktige i juni. Efterkonstruktion och bristande internkommunikation är ett symtom på Salminens sätt att styra staden och majoriteten i Solna.

Rättegången kommer att bli mycket välbevakad medialt eftersom det är första gången i Sverige som en så högt uppsatt politiker åtalas för grovt mutbrott. Längden på rättegången säger också en heldel, man ha bokat 10 dagar mellan 10 februari och 30 mars 2012. Sex åtalade och sju toppadvokaters kalendrar är bokade utöver chefsåklagare Alf Johanssons och domarens.

Nu har staden och politiken ett gediget demokratiarbete framför sig. Det demokratiska arbetet behöver stärkas med både en utveckling av medborgardialogen, med politikerna vid rodret, och en ökad förståelse hos kommunalt anställda, tjänstemännen och entreprenörer för hur arbetet i en demokratiskt styrd organisation ska skötas.

En stad har två ben att stå på, att förvalta medborgarnas skattekronor och för dem ge en god service, och framförallt att vara bärare av den samägda kommunen och i samklang med medborgarna utveckla staden, alltid med medborgarnas bästa i åtanke. Det senare kallas för demokrati och är grundstenen i konstruktionen av vårt samhälle. Samtalet med medborgarna har vid val partipolitiken som huvudtema, under pågående mandatperiod består den politiska demokratiuppgiften framförallt av medborgardialog utan direkt partipolitisk färg.

Demokratin och förtroendet för demokratins förvaltare har i Solna fått sig en rejäl törn och nu måste vi kraftsamla och arbeta med medborgarna för att återställa förtroende för demokratin.

Frågan är om moderaternas kommunfullmäktigegrupp är kapabla att se längre än de interna partiproblemen? Hela kommunfullmäktigegruppen uttalade sitt fulla förtroende för Salminen efter hans återkomst från ”semestern” trots moderaternas etiska policy och den kandidatförsäkran han som hög förtroendevald moderat undertecknat som säger att moderaternas förtroendevalda skall ”vara ett föredöme och iaktta god moral, till exempel iaktta försiktighet vid ekonomiska transaktioner, särskilt med andras pengar”, samt att man ”bör ta ’time-out’ om jag befinner mig i en rättsprocess som riskerar att störas, eller om den riskerar att undergräva mina möjligheter att behålla mitt förtroende”.

Finns det egentligen någon i moderaternas kommunfullmäktigegrupp som kommer att kunna leda staden och återupprätta förtroendet för politiken och demokratin? Kommer det demokratiska underskottet att kvartstår under ny ledning? Den som efterträder Salminen ska inte bara förvalta Salminens plats utan också återskapa det förtroende som raserats. Moderaterna har mycket att bevisa. Jag betvivlar att moderaternas arbete kommer att förändras, vad vi i Solna behöver är stärkt demokrati och ett helt nytt styre.

Läs också:
http://www.dn.se/sthlm/mutatalad-politiker-hoppar-av

http://www.dn.se/ledare/signerat/korruption-se-klart-utan-att-bli-cynikerJuholt är ett hot mot demokratin

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13761886.ab

3 kommentarer:

  1. Jag vill bara påpeka att Alliansen inte haft en röst i frågan. Kolla runt bland övriga allianspartiers blogginlägg på frågor så är det rätt tydligt att vi inte tyckt precis lika som moderaterna...

    SvaraRadera
  2. Tur för sossaena att dom inte har samma kandidatförsäkran som säger "iaktta försiktighet vid ekonomiska transaktioner, särskilt med andras pengar”. då hade dom inte haft någon partiledare nu...

    SvaraRadera
  3. Magnus; jag har inte skrivit att ni har EN röst tvärt om är jag fullt medveten om er, övriga samarbetspartiers, kritiska hållning i majoriteten i Solna. Men det som vi alla trodde var time-out var ju semester, så i fullmäktige i juni gavs många felaktiga debattsvar från majoriteten. Visst, en efterkonstruktion, men det visar också på dålig internkommunikation mellan moderaterna och er som samarbetar med dem.

    SvaraRadera