2011-12-13

Studiebesök på Tallbackskolan



På Folkpartiet i Solnas hemsida kan vi läsa följande: Fina och ändamålsenliga skollokaler är en förutsättning för en bra utbildning. Elever och lärare ska känna sig trygga och stolta över sin skola. Därför vill vi satsa 200 miljoner kronor den närmaste mandatperioden på att rusta skollokalerna. Rusta Solnas skolor NU! var Folkpartiets kampanj i valrörelsen 2010, och skollokalerna lyftes fram som Folkpartiets viktigaste fråga.

Folkpartiet vill ju gärna vara ett skolparti, och i Solna är deras gruppledare Anders Ekegren, heltidsarvoderad ordförande i Stadsbyggnadsnämnden. Klart att skolfråga ska vara Folkpartiets viktigaste fråga, de har ju både en tydlig politisk agenda och är det parti i kommunen som har makten att göra något. Nu kvarstår frågan, varför gör inte Folkpartiet något åt skollokalerna.
Miljöpartiet kan konstatera att arbetsmiljön i skolorna är mycket eftersatt, det är både elever, lärare och föräldrar överens om. I vecka besökte jag Tallbackaskolan efter att jag fått ett brev av Elina som går i årskurs nio och ledsnat på att behöva tillbringa stora delar av sina skoldagar i lokaler med trasiga stolar, trånga och smutsiga toaletter, dålig ventilation och iskalla klassrum. Jag fick en guidad tur genom skolan och fick chansen att se nästan hela skolan, prata med många lärare och elever och fick också prova på skolmaten. Jag kan konstatera att det råder stor enighet på skolan om att staden måste rusta upp deras lokaler. Det är inte längre okej att staden spar in pengar på skolorna.

Några saker som jag med egna ögon fick se på Tallbacka skolan var: Smutsiga och små toaletter, bristande tillgänglighet till lokaler och toaletter, trasiga elevskåp, stark mögellukt i källarlokalerna, bristande ventilation i slöjdsalar och datasalar, tak som läcker när det regnar i lärarnas arbetsrum, korridorer och syslöjdssal, kalla och dragiga klassrum, dammiga lokaler (lärarna berättar att de får sköta damningen, som de egentligen inte ska göra eller hinner med), eleverna har en datasal på 230 högstadieelever. Bristen på datorer gör att skolan inte kan arbeta enligt läroplanen. Eleverna menar att de datorer som finns är långsamma och flera är trasiga. Vi fick veta att skolan inte har någon dataansvarig och att det ställer till stora problem, lärarna saknar datorer (de har2 datorer per var 10e lärare som de får dela på), felanmälningar som inte åtgärdas, utrustningen i klassrummen, så som kartor över periodiska system, är gamla, sönder eller saknas. Generellt kunde vi se i klassrummen att åk 6-9 i mångt och mycket saknade material, biblioteket är halverat i storlek, det finns ingen bibliotekarie, få elever lånar böcker och det var länge sedan biblioteket köpte in nya böcker.

Vad leder detta till? För det första leder det till att elever och lärare blir sjuka på grund av den dåliga arbetsmiljön, för det andra leder till kapitalförstöring, för det tredje att lärarna får ägna stora delar av sina arbetsdagar åt att lapp och laga skolans lokaler, för det fjärde riskerar staden elevernas utbildning. Utan datorer kan skolan inte följa läroplanen, och utan ett fungerande bibliotek minskar läsandet, därtill har inte skolan råd att köpa in uppdaterade läroböcker.

Trots den dåliga arbetsmiljön bevittnade jag ett stort engagemang hos både elever och lärare och en mycket god stämning. Det var fint att se.

Enligt 2011 års budget skulle majoriteten investera 18 miljoner kronor i skollokalerna, vi får återkomma när vi får bokslutet för 2011 om det också blev verklighet. I 2012 års budget satsar majoriteten i Solna mer pengar på skolornas lokaler och inventarier, totalt 36,6 miljoner kronor, plus viss energieffektivisering. Summan som staden faktiskt satsar är dock oklar. I sin retorik talar majoriteten om 50-60 miljoner kronor i satsningar på skolan men var de finns i budgeten är otydligt. Vi kommer att följa upp budgeten för att se vilka pengar som verkligen satsas och hur.

Totalt utlovade folkparitet 200 miljoner i valrörelsen i en satsning på skolorna i Solna. Trots att Folkparitet är ordförande i Stadsbyggnadsnämnden som ansvarar för skollokalerna, har de endast de första två åren endast satsat ¼ av de utlovade pengarna. Vi kommer att granska utvecklingen under de följande åren, dags att leva upp till vallöften.

Vi i Miljöpartiet anser att det är dags att visa att löften inte är väger lätt som en fjäder utan också verkställs och verkligen mynnar ut i inventeringar och konkret handlande. Vi satsar i vår skuggbudget för 2012, 70 miljoner kronor mer än majoriteten på upprustningen av skolan. Om vi ska få till en förändring krävs stora summor pengar och en verklig vilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar