2012-01-27

Hagalund behöver Fridhemsskolan

Majoriteten vill skjuta ytterligare en Hagalundsskola i sank och är i stånd att med kort varsel klubba igenom att Fridhemsskolans elever flyttas till Skytteholmsskolan. På solna.se görs gällande att beslutet innebär en flytt av åk 3-5, medan det beslut som tas i nämnden kommer ge förvaltningen rätt att stänga ner hela skolan inom 1,5 år, om så anses vara lämpligt. Det förslag som majoritetens presenterar i Barn- och utbildningsnämnden går inte bara ut över eleverna på Fridhemsskolan utan missgynnar hela Hagalund.















Till skillnad från majoriteten vill Miljöpartiet de gröna i Solna bevara Fridhemsskolan. Vi eftersträvar att det ska finna en skola i varje område i Solna, så även i Hagalund. Föräldrar ska INTE behöva skjutsa sina barn till skolan på grund av långt avstånd eller osäkra gång- och cykelvägar. Fridhemsskolans elever och föräldrar tycker mycket om sin skola och skolan uppnår i nuläget goda resultat. Miljöpartiets uppfattning är att vi inte ska lägga ner en välfungerande skola som gynnar barnen i Hagalund och som dessutom är viktig för området.

Förslaget om att slå samman Fridhemsskolan med Skytteholmsskolan utgår ifrån att skolorna då kommer att klara sina årliga budgetar, på lång sikt kan det kosta staden stora summor. Ett långsiktigt ansvar för de barn och unga som växer upp i Solna kräver resurser i skola och i fritidsverksamheter samt satsningar på det förebyggande arbetet. Att stänga Hagalunds enda skola är inte en bra lösning för Hagalundsområdet.

Hagalund har under många år drabbats av neddragningar, likt en glesbygdskommun. Är det stadens vision om Hagalund, en långsam nedmontering? Vi politiker måste ha visioner om vår stad, som rymmer mer än en låg skatt. Vi i Miljöpartiet vill att staden satsar på Hagalundsområdet, på skolan, på kultur och idrott, på upprustning av husen etcetera, och vi vill att satsningarna sker i samråd med Hagalundsborna. Frågan är vilka ambitioner majoriteten har.

När det gäller Fridhemsskolans ekonomi föreslår Miljöpartiet att staden samordnar administrationen av Fridhemsskolan och Skytteholmsskolan och vinner samverkansfördelar genom att dela på kostnaderna för administration, vissa skollokaler, kurator, bibliotek etc. Vidare bör staden hyra ut tomma lokaler på Fridhemsskolan till förskolor. Därefter är det viktigt att knyta samman förskoleverksamheten med Fridhemsskolan, så att fler föräldrar väljer att låta sina barn gå i Fridhemsskolan.

Framöver ser vi gärna en öppen politisk diskussion om stadens utvecklingsplaner för Hagalund. Vi vill därtill att Barn- och utbildningsnämnden ser över alla stadens skolors ekonomi och söker en helhetslösning på problemet att vissa skolor går minus. Vi föreslår också att staden initierar en utredning som ger svar på varför Solnaborna väljer bort de kommunala skolorna.

Susanne Nordling, gruppledare för Miljöpartiet i Solna
Minna Thullberg, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden


Läs mer här:
http://fridhemsskolan.nu/author/admin
http://www.solna.se/sv/skolor/fridhemsskolan/om-fridhemsskolan/
http://www.facebook.com/groups/254389864634515/?ref=notif&notif_t=group_activity

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar