2012-02-02

(M)ajoritetens skolor håller för låg kvalité

Det här var min svåraste vecka som politiker hittills. För två veckor sedan fick jag information om att Barn- och utbildningsförvaltningen (BUF) vill slå ihop Skytteholmsskolan och Fridhemsskolan i Hagalund och stegvis flytta alla barnen till Skytteholmsskolan. Idag 1 februari togs ärendet upp till beslut i Barn- och utbildningsnämnden. Alliansen röstade Ja till BUFs förslag om sammanslagning av skolorna. Miljöpartiet röstade Nej.












Bakgrunden är att båda skolorna har dålig ekonomi på grund av för få elever. Skolorna har haft bristande elevunderlag en lång tid och i Hagalund väljer 70 % av föräldrarna en annan skola. Nu går det 190 barn i skolan som har 300 platser. Enligt BUF har Fridhemsskolan haft problem att rekrytera elever en lång tid, trots goda resultat och årliga kampanjer på förskolor. Självklart blir det då svårt för skolan att få en bra ekonomi och följaktligen optimal pedagogik och utrustning. Samtidigt visar Fridhemsskolan just nu bra resultat och de barn som har valt att gå där trivs i sin skola.

Jag frågar mig varför så många väljer en skola utanför Hagalund? Det kanske är så att Fridhemsskolan aldrig kommer att rekrytera tillräckligt med elever? Faktum är att flertalet av Solnas kommunala skolor har bristande elevunderlag särskilt i de äldre årskurserna. Det verkar som om barnen (eller föräldrarna) väljer skolor utanför Solna så fort barnen är stora nog att transportera sig själva.

Trots att alla Solnas kommunala skolor har bra resultat vad gäller betyg och resultat på de nationella proven.

Det saknas information om varför barnen byter skola och därför kan jag bara spekulera i egenskap av förälder. Som förälder vill man ju självklart att ens barn ska gå i en lugn, trygg och kunskapsförmedlande skola med bra organisation. Men det är också viktigt att barnet trivs och har kul på skolan.

(M)ajoritetens skola saknar i nuläget helhetsperspektiv. Stadsbyggnadsförvaltningen låter lokalerna förfalla och höjer samtidigt hyrorna. Rektorerna är starkt pressade av ständiga nedskärningar och de skär där det går. I Bergshamraskolan har man exempelvis fritidshem i klassrummen. Kartorna är från 1980-talet och laborationer är inte prioriterade. Flera av Solnas skolor har fri timplan, det betyder att skolorna själva kan bestämma när och hur mycket av de olika ämnena som ska läsas.

Min misstanke är att (M)ajoriteten driver skolor med för dålig kvalité. För föräldrar räcker det inte med bra kunskapsresultat, det är även andra faktorer som spelar in i val av skola, till exempel miljö.

Konsekvensen av detta blir sämre och sämre kommunala skolor i Solna. Föräldrar och barn letar andra skolor, sitter i bilköer eller åker buss i stället för att välja den närliggande kommunala skolan. Än sämre ekonomi får Solnas skolor och än färre barn väljer dem och den onda cirkeln har redan startat. Det hög tid att satsa på stadens skolor nu innan det blir för sent!

Jag misstänker att detta är (M)ajoritetens strategi för att till slut lägga ned alla kommunala skolor och endast behålla privata alternativ.

Framöver vill jag se en öppen politisk diskussion om stadens utvecklingsplaner för stadens skolor. Diskussionen bör också föras med eleverna och personalen på skolorna. Stadens skolor måste helt enkelt bli attraktiva för våra invånare. Därtill är det dags att staden tar tag i alla uppenbara brister i stadens kommunala skolor. Därefter föreslår vi att staden initierar en utredning som ger svar på varför Solnaborna väljer bort de kommunala skolorna.


Minna Thullberg, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden

Här kan du läsa mer om (M)ajoritetens beslut

5 kommentarer:

  1. Jag gick i Bergshamraskolan på 70- 80-talet. Nu går mina barn där. Förbluffande hur lite som gjorts åt skolmiljö. Mellanstadiegården är en katastrof typ två gungor och ett trasigt pingisbord. Gymnastiksalen är sig skrämmande lik. Jag förstår inte varför man inte vill ge barnen något bättre.

    SvaraRadera
  2. Minna,

    Som solnabo och föräder vars barn går i Fridhemsskolan, konstaterar jag att Majoriteten i Solna kommun INTE prioriterar kommunala förskolor och skolor!
    Jag håller med din resonemång: först skiter Majoriteten i att rusta upp förskolor och skolor, sen får skolorna dåligt rykte och elevantalet börjar sjunka. Föräldrar börjar leta efter skolor som kan bjuda på trevligare, renare, roligare miljö.
    Istället för att undra varför Hagalundare väljer andra skolor, borde det vara lämpligt (och proffsigt) att göra en undersökning. Undersökningen skulle belysa Majoritetens bristande strategi vad gäller förskole- och skolutveckling i Solna. Undersökningen skulle ha gjorts för flera år sen då problemet blev synligt.
    Jag har själv interviewat många föräldrar om varför man väljer bort Fridhemsskolan. Svaret: dåligt rykte! Skolan är helt enkelt inte attraktiv. Tittar man på slitna lokaler, dåligt utrustad utegård får man ryktet bekräftat.
    Många föräldrar och barn har nu i flera år klagat på skolmaten i Solnas kommunala skolor. Där också har de ansvariga i kommunen valt att servera maten som inte är god (jag tvekar att den är ekologisk eller närodlad) trots klagomål...

    Visst, ser det ut som Majoriteten vill sälja kommunal förskole- och skolverksamhet till privatsektor, så att den ska ta på sig ansvaret över utbildning av våra barn!

    Tack för inlägget!

    Anna Mironova-Hoch,
    en besviken förälder i Solna.

    SvaraRadera
  3. Om man har sveriges lägsta kommunalskatt och prioriterar skrytbyggen så tycker jag inte att det är så konstigt att det inte finns pengar till Skolor.

    Det som förvånar mig är att föräldrar alltid skyller skolans problem på skolorna. Skyll på Barn- och utbildningsnämnden!

    SvaraRadera
  4. Det förvånar mig heller inte att föräldrar väljer andra skolor än Fridhemsskolan. Den information som föräldrar fattar beslut på är rykten från andra föräldrar och intryck man får vi öppet hus.

    Fridhemsskolan har slitna lokaler och en historia av stökig miljö och dåliga skolresultat.

    Vi föräldrar föväntas göra ett (fritt) skolval, men ingen information presenteras från kommunen. Utan allt överlåts till skolorna som ska konkurera med varandra.

    "Ljus på kvalité" och andra undersökningar som Solna gör om dess skolors kvalitet kommer inte föäldrarna till godo när de läggs upp och glöms bort på kommunens hemsida.

    SvaraRadera
  5. Det är skrämmande hur Solna driver skolverksamhet. Liten omsorgoch iintresse för de som valt att bo i Solna. Även en förskola ska nu evetuellt rivas då den är för sliten. Fler barn ska då trängas på resterande förskol or som redan löpande ökat barngrupperna. Påfågeln ska också förlora lokaler för de största barbnen och få in fler barn totalt i huvudbyggnaden. Klagar man och har konstruktiva förslag på förbättringar i förskolan får man kalla handen av kommun och ombeds starta egen förskola om man ej är nöjd. Det är lätt att tappa sugen som föräldrar och använda si rätt till föräldrainflytande när ej ansvariga på kommun ej bryr sig. Man vill ej ha familjer och barn i Solna , man vill ha en framtid med betong och bilar ej barnskratt. Detta måste stoppas och komunen måste sluta skjuta förhoppning ar på privata aktörer för att utbilda våra barn!

    SvaraRadera