2012-03-23

”Solna 2025” träffar unga i Solna

Temat är unga. På sportlovet besökte jag tillsammans med Lena Falk och Veronica Eriksson Blue Hill och veckan efter gick jag, Veronica Eriksson och Olof B Nystrand till Solna Ungdomscafé.

Vad bekymrar Solnas unga?

Svar: otryggheten och arbetslösheten.

Ungdomarna på både Blue Hill och Solna Ungdomscafé vill att det ska finnas fältassistenter eller Lugna Gatan i staden. De tror att stämningen i Solna skulle vara bättre om det fanns fältassistenter. Jag förstår dem . Solna är en ovanlig kommun på det viset, staden har inte anställt några fältassistenter. Det betyder att det inte heller finns några vuxna som är där ungdomarna är. AIK utför, på uppdrag av kommunen, fältarbete under helger under sommarhalvåret, men deras uppdrag går inte att jämföra med en professionell fältassistents arbete. Genom att arbeta uppsökande och förebyggande skapar fältassistenterna en relation med ungdomar som bygger på frivillighet, tillit och respekt. Det vill ungdomarna ha. Solna måste börja satsa på stadens unga, de märker när det inte görs.

Arbetslöshet var en annan fråga. Ungdomarna på Blue Hill berättade om att gården brukar hjälpa dem med mindre jobba och att det är viktigt för dem. Med pengarna de jobbar ihop kan de betala kurser och följa med på aktiviteter. På Solna Ungdomscafé ägnade sig många åt att söka jobb. Även om arbetslösheten i Solna är låg i jämförelse med andra kommuner så är situationen för unga utan jobb tuff. Att vara arbetslös i unga år kan fråntar personen känslan av vara behövd och kan leda till dålig självkänsla och en känsla av hopplöshet.

Solna borde erbjuda betydligt fler ungdomar sommarjobb. I Solna bor cirka 1 300 ungdomar mellan 16-18 år, av dessa söker ett par hundra feriejobb under sommaren i kommunen och dryga 50 platser fördelas. Med andra ord tillgodoser Solna stad 4 procent av stadens unga feriejobb. En stad med god ekonomi och ett stort antal företag i staden måste ha möjlighet att tilldela eller förmedla feriearbete till betydligt fler unga.

För unga i ekonomiskt svaga familjer kan jobb under sommaren vara den inkomst som krävs för att betala avgiften för att delta i dansklassen, eller kunna gå på fotboll. För andra unga kan sommarjobbet vara den första kontakten med arbetsmarknaden som kan underlätta att komma in på arbetsmarknaden efter studier.

Susanne Nordling
Gruppledare (MP) Solna

1 kommentar:

  1. Hej! Jag skulle snarare välja ett alternativ som Bålstapolarna, läs gärna mer här eller hör av er till dem för att höra hur de har minskat våld, klotter, fylla mm i Håbo kommun. Och, satt ungdomar i arbete. Mycket bra initiativ!
    http://www.habo.se/sv/Uppleva-och-gora/Ung-i-kommunen/Balstapolarna/

    http://www.habo.se/sv/Uppleva-och-gora/Ung-i-kommunen/Balstapolarna/

    SvaraRadera