2012-04-11

Hela Solnas demokrati är i gungning


Solna stad lider av en unken kultur, det har vi sett i hanteringen av Nationalarenan och det vittnar kvällens (11/4-2012) reportage på Uppdrag gransknings om. Solnas majoritetspolitiker ansvarar för att staden har bra regelverk och att dessa efterlevs, det ansvaret går inte att tiga ihjäl. Uppdrag gransknings jobb visar också på den bristande insynen som finns i staden.
Majoritetens politiker vägrar att träffa Uppdrag granskning och svarar inte på några frågor. Istället skickar de fram Solna stads högst ansvariga tjänstemän, men de svarar inte utförligt på några av de frågor som Uppdrag granskning ställer, åtminstone får vi inte se det. Lite senare försöker ledningen sätta munkavel på sina anställda när de skickar ut ett brev till förskolor i staden och ber dem hänvisa alla frågor till stadens ledning.
Transparensen i Solna är under all kritik. Vi i Miljöpartiet har vid ett otal tillfällen påtalat att det demokratiska systemet i Solna är på väg att sättas ur spel. Vi har bland annat påpekat att flera av de handlingar som behandlas av stadsbyggnadsnämnden inte går att läsa i stadens diarie. Bristerna i förvaltningens hantering av ärenden är så stora att det gör det omöjligt för medborgare att granska nämndens beslut och förvaltningens agerande.
Som oppositionspolitiker kan jag inte annat än fråga var politikerna gömmer sig och vart politiken tog vägen. Istället för att låta de höga tjänstemännen ta allt ansvar och svara på frågor i programmet borde kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk ha klivit fram. Han är ytterst ansvarig för verkställigheten av alla beslut som tas i staden och det är han som har till uppdrag att säkra att staden styrs demokratiskt.
Inte ens efter program inslaget kliver Granfalk fram. Istället svarar Kristina Tidestav, Solna stads kommundirektör, på frågor på en chatt som håller öppet i en timme. Det är också Tidestav som imorgon ska ta emot frågor i stadshusets entré.
Lika tyst är det hos Anders Ekegren (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, och förvaltningschefens chef.
Den politiska ledningen måste göra en ordentlig utredning av vad som skett på stadsbyggnadsförvaltningen, återta styret av staden och återupprätta demokratin. Solna är inte en koncern, även om moderaterna gärna använder det ordet, det är en kommun som ska styras demokratiskt för medborgarnas bästa.

Susanne Nordling, gruppledare (MP) Solna

2 kommentarer:

  1. Den vanligaste metoden att hantera fakturor i en kommun är att först finns det någon, placerad långt ner i hierakiren, som "godkänner prestationen" det kan vara en städerska som fått sig levererat en mängd tvättmedel eller en vaktmästare som fått bytt ut en dörr. Dessa signerar ett dokument där man godkänner att det som finns angivet på fakturan faktiskt också levererats. Det ankommer självfallet vederbörande att ha synpunkter på huruvida ett byte av en innerdörr, som av en yrkessnickare tar mindre än en timme i anspråk, kan kosta 5000 spänn i arbetskostnader. Sedan detta skett går fakturan vidare upp i hierakin där någon i chefsställning har att kontrollera huruvida godkännandet har skett av rätt person o naturligtvis också kontrollerar om det hela verkar rimligt samt att inköpet skett från en godkänd leveratör. Därefter går fakturan ytterligare ett steg upp och någon med avsevärt ekonomiskt ansvar och insyn utanordnar pengarna och pengarna kan betalas ut. I Solna-fallet verkar det som om UG inte försökt nå eller blivit hänvisade till den som måste ha godkänt att varan verkligen blivit levererad.

    SvaraRadera
  2. Susanne Nordling12 april 2012 kl. 21:41

    Hej!
    Tack för din kommentar. Göteborg har ju också gått igenom väldigt likartade händelser. Det du beskriver är rutin i Göteborg för alla reparationer och byggnationer. Därtill ett antal stickprov årligen från annan avdelning inom stadsbyggnadsförvaltningen, behövs definitivt i Solna också.
    En extern kommission som gör en översyn av stadens rutiner, beslutsvägar och undersöker om det som sker är en kultur eller ett beteende hos enstaka personer vore en utmärkt åtgärd, intern utredning känns inte på långa vägar tillfredställande.

    SvaraRadera