2012-10-01

Bevara Biblioteket i BergshamraJag var på en hearing i Bergshamra bibliotek i lördags. Det var Bergshamrabibliotekets vänner som arrangerade en utfrågning med ordförande och vice ordförande från kultur- och fritidsnämnden. Det var många biblioteksivrare på plats och viktigast på dagordningen var självklart att biblioteket endast är öppet fyra dagar/vecka. Trots många påtryckningar och goda argument tyckte ordföranden att det i nuläget inte finns ekonomiska förutsättningar för normala öppettider.
Att stänga biblioteket rimmar ju väldigt illa med en just publicerad EU-undersökning om läsförståelse. Där Sverige verkligen inte ligger på topp och där 15 % av alla 15-åringar läser för dåligt för att klara sig i vårt moderna samhälle.
Vice ordföranden hävdade att behovet av bibliotek kanske inte är så stort med motiveringen att de närvarande hade en väldigt hög medelålder. Varför fanns där inga unga på utfrågningen? Min hypotes är att de inte visste om utfrågningen eftersom jag själv fick reda på den i tredje hand.
I stället för att lägga ned borde vi satsa på att skapa mötesplatser för människor i våra stadsdelar. Låt biblioteken vara sådana platser. Ett lugnt hängställe med tidningar och wifi helst med tillhörande café. Skapa möjligheter för att hyra delar av lokalen för möten och fester på kvällar och helger. Vi borde släppa på vår fyrkantighet och använda samma lokaler till olika saker. Billigt och bra.

Minna Thullberg

1 kommentar:

  1. Marianne Damström Gereben1 oktober 2012 kl. 17:06

    Vill bara förtydliga - det är inte så att vi inte vill att biblioteket ska ha öppet, utan det är vår budgetram som inte medger det, precis som du skriver. Vi jobbar däremot att så snart som möjligt göra biblioteket mer tillgängligt genom att införa s k meröppet och jag gillar din idé att använda lokalen till allt möjligt! Har också kollat upp det där med wifi och det ska finnas, nu behöver vi bara jobba för att ett café ska bli verklighet ;-)

    SvaraRadera